Yenilebilir Aktif Karbon

Yenilebilir Aktif Karbon

Yenilebilir Aktif Karbon

27/12/2022

Aktif karbon son dönemde adından fazlaca söz ettiren bir ürün grubudur. Pek çok farklı özellikte bulunan aktif karbon en temelde kömürün farklı bir versiyonudur. Kömür, turba, mangal kömürü ve linyit gibi madenlerden elde edilmektedir. Fakat daha çok zeytin çekirdeği, bambu, odun ya da Hindistan cevizi kabuğundan elde edilen karbonların işlenmesiyle aktif karbon elde edilmektedir.

Aktif karbonun üretilmesi için bitkiler yüksek bir sıcağa kadar ısıtılmalıdır. Böylece aktivasyon gerçekleşmekte ve aktif karbon yüzeyi gözenekli bir yapıya dönüşmektedir. Çok farklı alanlarda kullanılan aktif karbon artık birçok gıda ürününde de bulunmakta ve bunlar yenilebilir aktif karbon olarak adlandırılmaktadır.

Yenilebilir aktif karbon sahip olduğu negatif iyonlar sayesinde insan sağlığına olumlu etki yapmaktadır. Bunun nedeni vücudun negatif iyonlara gereksiniminin olmasıdır. Negatif iyonlu yenilebilir aktif karbonlar su arıtma sistemlerinde, yiyeceklerde, içeceklerde, tıpta, medikal ürünlerde, güzellik ürünlerinde ve daha pek çok yerde tercih edilmektedir.

Yenilebilir Aktif Karbon Faydaları

Yenilebilir aktif karbon pek çok çok açıdan insan sağlığına faydalıdır. Başlıca faydaları şöyle sıralanabilir:

• Laktoz, şeker gibi kimi bileşenler gaz ve şişkinlik gibi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Yenilebilir aktif karbon bu semptomların hafifletilmesinde yardımcı olmakta, gaz moleküllerini vücutta emilmeden hapsetmektedir. Kısa dönemde etkisini gösteren yenilebilir aktif karbon kullanımının doktor kontrolünde olması gerektiği de unutulmamalıdır. 

• Yenilebilir aktif karbon kolesterol yükselmesi halinde de çok sık kullanılmaktadır. Kötü kolesterolü düşürmede etkili olduğu gibi yan etkisi de yok denecek kadar düşüktür. Doktor kontrolünde kolesterolü düşürmek için kullanılabilmektedir. 

• Yenilebilir aktif karbon çok eski çağlardan bu yana panzehir olarak da kullanılmaktadır. Aşırı dozda ilaç alımlarında, kimi zehirlenme durumlarında aktif karbon kullanılmaktadır. Fakat uygulama süresi ve miktarı konusunda hassasiyet gerekmektedir. 

• Yenilebilir aktif karbon böbreklerdeki toksinlerin çekilmesinde ve filtrasyon görevigörmesinde de etkilidir. Böbrek sorunlarına karşı etkili sonuç vermektedir. 

• Yenilebilir aktif karbon ağız sağlığı için de oldukça önemlidir. Ağız ve diş bakım ürünlerinde son dönemde çok fazla kullanılmaktadır. Bu da aktif karbonun diş beyazlatmada oldukça etkili olması, diş minesi üzerinde asidiyeti azaltması kaynaklıdır. Kullanımdan sonra diş aralarında siyahlık kalmaması için iyice çalkalanmalıdır.

• Yenilebilir aktif karbon saç dökülmelerine ve kepeklenmeye karşı da etkilidir. Geçmişte banyo yapılırken küllü su kullanılması da bunun bir yansımasıdır. Kullanılan şampuanların içinde bir miktar aktif karbon ilave edilerek ya da bu özellikte şampuanlar tercih edilerek daha sağlıklı saçlara sahip olabilirsiniz.

• Aktif karbon cilt bakımında da etkilidir. Gözenek temizleyici olarak kullanılmakta ve yağ oluşumunu önlediği gibi cildin pH değerini dengelemektedir.

Yenilebilir Aktif Karbon Alınacak Yerler

Yenilebilir aktif karbon kaliteli, güvenilir yerlerden tercih edilmelidir. Damla Nem Kimya olarak sektörde yılların bilgi, birikim ve deneyimiyle öne çıkıyor, ihtiyaçlarınıza başarıyla çözüm üretiyoruz.