VCI Korozyon Önleyici Ürünler Nerede Kullanılır?

VCI Korozyon Önleyici Ürünler Nerede Kullanılır?

VCI Korozyon Önleyici Ürünler Nerede Kullanılır?

25/05/2022

Pas olarak da bilinen korozyon isimli karmaşık kimyasal reaksiyonla başa çıkmak için ortak bir önlem haline gelen VCI ürünler, metallerde ve metal alaşımlarında korozyon hızını azaltan kimyasal bileşiklerden oluşur. Endüstriyel alanlardan gündelik yaşama kadar insan hayatının birçok alanında kullanılan VCI korozyon önleyici bu ürünler, ihtiyaca ve amaca göre birçok form ve şekilde birçok alanda kullanılabilmesi ile de tercih sebebi haline gelmiştir.

Metal ve metal alaşımlarda korozyon hızını azaltan kimyasal bileşiklerden oluşan VCI ürünler, en yaygın olarak endüstriyel alanlarda korozyonla mücadele ve önlem olarak ürün ve araçların korunması için kullanılmaktadır. Uzun süreli depolama veya nakliye sırasında kapalı alanlarda metal bileşenlere korozyon koruması sağlayan VCI korozyon önleyici ürünler, korunan ürünün yüzeyini pasifleştirerek veya dış ortamdan koruyarak oksidasyon reaksiyonunu tetikleyen mekanizmaları baskılar veya çevredeki ortamın aşındırıcılığını azaltarak bu reaksiyonu yavaşlatırak; korunması hedeflenen ürünlerin zarar görmeden çok daha uzun süre kalmasını sağlar.

Farklı şekillerde çalışan ve çeşitli biçimlerde bulunan VCI korozyon önleyici ürünler, bu özellikleri sayesinde birçok alanda birçok amaçla kullanılabilmesinin yanı sıra genel olarak aşağıdaki faktörlere bağlı olarak değerlendirilir:

  • Korunacak malzemenin özellikleri
  • Kapalı alanın boyutu ve şekli
  • Metalin maruz kalacağı ortam (nem, sıcaklık, kirleticilerin varlığı vb.)
  • Depolama veya nakliye süresi

Bir VCI korozyon önleyici ürün çeşidi olarak filmler genellikle büyük elektrikli ekipman, düzensiz şekilli parçalar ve diğer hacimli metal bileşenler gibi öğeleri sarmak için kullanılır. VCI filmlerinin çok yönlülüğü ve esnekliği, nakliye sırasında büyük makineleri paketlemek için de kullanılabilir. VCI ambalaj filmleri ayrıca nemin korunan metalle temas etmesini önleyen bir bariyer görevi görerek ek bir koruma katmanı sunar.

Öte yandan bir diğer çeşit olarak VCI ambalaj kağıtları, doğrudan korozyon önleyici bileşiklerle kaplanmış kağıttaki metal bileşenlerin kaplanmasını içerir. Sahip olduğu korozyon önleyici kimyasalların havaya ve metale yayılma hızını artırıcı özelliği ile hızlı korozyon başlangıcını önlemek için hemen korozyon korumasının gerekli olduğu kritik zamanlı uygulamalar için ise ideal bir seçimdir. Kâğıt, metal bileşenlerin üzerine sarılabilir veya örtülebilir. Alternatif olarak, korunacak metal öğeleri içeren kutuları, kapları, kasaları ve varilleri katmanlamak için de yine VCI kâğıt tabakaları kullanılabilir. Ani paslanmaya duyarlı dökme demir gibi gözenekli metaller; VCI kâğıt ürünleri kullanılarak daha iyi korunan metallerin mükemmel örnekleridir.

Genellikle kapalı alanlara veya korozyon koruması sağlamayan paketlere yerleştirilen VCI ambalaj köpükleri ise çeşitli şekil ve boyutlarda mevcuttur. Yaygın uygulamaları arasında elektrik kabinleri/panelleri, kutular, kasalar ve hava geçirmez paketler bulunmasıyla beraber elektrik dolapları gibi öğeleri sarılı veya kapalı tutmanın uygun olmadığı durumlar için idealdir.

Bulunan birçok diğer VCI seçeneklerinden bir diğeri daha olarak insanların gündelik hayatlarında yaşam alanlarında dahi kullanımı yaygın hale gelen VCI yayıcılar, kapalı bir alana korozyon önleyici kimyasallar salarak VCI ambalaj kağıdı, plastik ve köpüklere benzer şekilde çalışır. Bununla birlikte, bu yöntem, kapalı alanda stratejik konumlara yerleştirilmiş küçük (genellikle avuç içi boyutunda) paketler, nefes alabilen torbalar, köpük veya tel kayış yayıcılar kullanır. Endüstriyel kullanımlarında ayrıca diğer korozyon önleyici VCI ürünlerine destek amaçlı kullanımları da oldukça sıktır. En yaygın endüstriyel korozyon önleyici VCI ürünler ise, sprey veya sıvı formda gelir ve zorlu ortamlarda çalışan tanklar, kaplar, borular ve diğer yapılar gibi bileşenlere uygulanır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup; metal ürün ve ekipmanların korunması için tasarlanmış daha birçok sayıda farklı VCI ürünlerini de her ihtiyacınıza yanıt verebilmek için bünyesine katmıştır. Nem kontrol teknolojisi ile depolama veya sevkiyatta bulunan ürünlerin; paketli nem tutucular, VCI torbalar ve alüminyum bariyer ile neme karşı güven ile korunmasını sağlayarak, ederek deneyimli mühendis kadrosu ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.