Aktif Karbon İle Neler Yapılabilir ?

Aktif Karbon İle Neler Yapılabilir ?

Aktif Karbon İle Neler Yapılabilir ?

06/09/2022

Aktif karbon, içeriğindeki yüksek karbona sahip maddelere uygulanan aktivasyon prosesi ile iç yüzey alanı ve gözenek hacmi epeyce geliştirilmiş adsorbent malzeme olarak tanımlanabilmektedir. Bu yapının karşılığını veren herhangi bir kimyasal formül bulunmamaktadır. Günümüzde aktif karbon, yüksek karbon ve düşük inorganik madde içeriğine sahip çokça bol ve ucuz maddeden üretimi sağlanabilmektedir. Hammadde olarak çoğunlukla kömür, petrol kalıntısı, ağaç, hindistan cevizi kabuğu, küspe çamuru, talaş ve fosil yakıtların pirolizinden elde edilen zift kullanılmaktadır. Hammadde tercihinde en temel özellikler temin edilebilirlik, fiyat ve saflık olmakla birlikte üretim prosesi ve kullanım amacı da dikkate alınan faktörlerdir.

Aktif karbon ile;

  • Sinek, böcek, arı ısırıklarına kolayca müdahale edilebilir. Karbon, bölgeyi rahatlatır; kaşıntıyı ve acıyı alır. Aktif karbonu bir miktar su ile karıştırdıktan sonra ısırılan bölgeye uygulamak oldukça yeterlidir.
  • Gaz, şişkinlik ve ishal giderilebilir. Fakat buraya dikkat! Aktif karbon bu amaçla kullanılacaksa, yenilebilir olduğundan emin olunması gerekmektedir.
  • Dişler oldukça kolay ve doğal yolla beyazlatılabilir. Diş beyazlatma, aktif kömürün en yaygın kullanım alanlarından bir tanesidir. Aktif kömür, dişleri kirleten bileşenlere bağlanır, böylece dişlerde beyazlık verilmesini sağlar. Zerdeçal da aynı zamanda diş beyazlatıcı etkiye sahiptir. Bu yüzden aktif karbon kömür ve zerdeçal diş beyazlatmak için bir arada kullanılabilir.
  • Koltuk altı kokuları iyi derecede giderilmektedir. Su ile karıştırılıp tepkimeye girdikten sonra koltuk altına uygulanmaktadır.  Aktif karbon, ter kokusunun meydana gelmesini engeller ve doğal bir deodorant görevi görür.
  • Koku giderme kolayca sağlanmaktadır. Aktive edilmiş karbon vücut kokularından kurtulmada kullanıldığı gibi oda ve araba ortamında da koku giderici olarak çok etkili olması bakımından tercih edilebilmektedir.
  • Cilt bakımı ve cilt temizleme işlemi başarılı bir şekilde yapılmaktadır. Bilhassa yağlı ve akneye meyilli ciltlerin yağ dengesini ayarlamak konusunda oldukça başarılıdır. Aktif karbon bu yönüyle de oldukça tercih edilmektedir. Bu uygulama cilde az bir miktar su ile karıştırılarak yapılmaktadır. Tüm yüze sürülen aktif karbon 10 dakika boyunca ciltte bekletilir ve sonrasında ılık su ile durulanır.