Aktif Karbon Tozu Nasıl Yapılır?

Aktif Karbon Tozu Nasıl Yapılır?

Aktif Karbon Tozu Nasıl Yapılır?

02/03/2023

Aktif karbon veya diğer adı ile aktif kömür, günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Kozmetik, sağlık, temizlik ve hava sistemlerinde kullanılan aktif karbon birbirinden yararlı birçok özelliğe sahiptir.  Aktif karbonu birçok noktadan satın alabilir veya kendiniz hazırlayabilirsiniz. Peki aktif karbon tozu nasıl yapılır? Aktif karbon ya da diğer adı ile aktif kömür hazırlamak biraz zahmetli bir iştir ancak hazırladığınız aktif kömürü uzun bir süre birçok alanda kullanabilirsiniz. Aktif kömür tozunun hazırlanma aşamalarını sizler için sıraladık.

• Müsait bir alanda çok büyük olmayan orta çaplı ateş yakılır. Ateşi dışarda yakabilir veya ev şöminenizden yararlanabilirsiniz. Ateşiniz odunların tutuşup yanabileceği kadar sıcak olmalıdır.

• Metal bir tencereye Hindistan cevizi kabuğu gibi yoğun ve lifli bir materyal konur, kereste de kullanılabilir. Ancak tencereye konan materyal kesinlikle kuru olmalıdır. Tencerenin kapağı kapatılır ve 3-5 saat aralığında pişirilir. Materyal pişerken havalandırma deliğinden gaz çıkışı gözlemlenmelidir, bu çıkış materyalin içindeki karbon dışındaki her şeyin dışarı atılmasını sağlar.

• Tencereden gaz çıkışı kesildiğinde pişirme işlemi tamamlanmış demektir, kömürü soğuduktan sonra su ile temizleyerek üzerinde kalan kül ve artıkları giderin.

• Daha sonra kömürü öğütün ve ince bir toz haline getirene dek dövün. Bunun yerine bir poşete aktararak sert bir cisim ile vurarak toz haline getirebilirsiniz. 

• Aktif karbon tozu yaklaşık 24 saat kadar tamamen kurumalıdır.

• Kömür tozunun aktifleştirme aşamasında kalsiyum klorür, çamaşır suyu veya limon suyu kullanılabilir. Çamaşır suyu veya limon suyu tercih edenler 310ml yani 1,3 su bardağı kullanabilirler. Kalsiyum klorür tercih edenler ise 1/3 oranında su ile odun kömürü tozunu karıştırabilirler. Çözeltiyi az miktarlarda ekleyerek karışımın macun kıvamına gelmesini bekleyin, karışım macun kıvamına geldiğinde çözelti eklemeyin.

• Kaseyi temiz ve kuru bir ortamda 24 saat bekletin, son aşamada kömür ıslak ancak doymamış bir halde olmalıdır.

• Aktifleştirmek için kömürü 3-3:30 saat daha pişirdikten sonra temizlenmiş kömürü tekrar tencereye al ve pişir. Kömürün aktifleşebilmesi için ateş suyu kaynatabilmiş olmalıdır. Bu aşamada kömür aktif hale gelmiş olacaktır.

Aktif Karbon Nedir?

Aktif karbon tozu birçok alanda kullanılan, yüksek gözeneğe sahip, çoğunlukla çevre kirliliğini kontrol altında tutmak amacı ile çeşitli işlemlerden geçirilerek kullanılan karbonlardır. Genellikle odun, kömür, kemik, Hindistan cevizi kabuğu, fındık kabuğu ve mangal kömürü gibi çeşitli ürünlerin işlemden geçmesi ile oluşturulurlar. İstenmeyen kokuların kontrolünde, çevre kirliliğini kontrol altında tutmada, içme suyundaki kötü kokuların giderilmesinde ve su arıtımında kullanılmaktadır. Aktif karbon suda bozulmadan uzun süre kullanılabilir. Genellikle sert ve yoğun bir yapıya sahiptir. Aktif karbonlar değişik özelliklerde üretilebilmektedirler.

Aktif Karbon Türleri

Aktif kömür veya diğer adı ile aktif karbon üç farklı şekilde görülebilmektedir. 

• Toz Halindeki Aktif Karbonlar

• Granüle Aktif Karbonlar

• Pelet Halindeki Aktif Karbonlar.