Aktif Karbon Filtrelerin Ömrü Ne Kadardır?

Aktif Karbon Filtrelerin Ömrü Ne Kadardır?

Aktif Karbon Filtrelerin Ömrü Ne Kadardır?

10/08/2022

Aktif karbon filtreler, bilhassa organik kimyasalları sudan ayrıştırmaya yarayan filtre çeşitleridir. Bu filtreler aynı zamanda klor ve hidrojen sülfür gibi suyun kokusunu ve tadını değiştiren molekülleri de ayrıştırır ve suyu arındırır. Bu noktada hem içme suyu hem de atık suların arıtımında kullanılır. Bununla birlikte sudan ziyade başka sıvılar için de kullanılabilir. Ayçiçek yağı, zeytinyağı gibi yemeklik yağların arıtımını da sağlar. Aktif karbon filtreler su arıtma cihazlarında kullanıldığı gibi havalandırma sistemlerinde de yaygın olarak kullanılır. Bu noktada ise gaz moleküllerini yakalayarak zararlı gazların geçişini engeller. Yüzeyinde milyonlarca gözenek bulunan filtreler, kötü kokuları ve zararlı gazları tutarak içinde hapseder. Endüstriyel mutfak havalandırmasında, ofis binalarında, bekleme salonları ve toplantı odalarında, havaalanlarında, kimyasal ilaç ve gıda sanayi gibi alanlarda da aktif karbon filtreler kullanılır.

Aktif karbon filtreler, su arıtımını iki adımda yapar. İlk adım olarak su klordan arındırılır. Sudaki organik maddeler ayrıştırılır ve filtrenin gözeneklerinde yerini alır. Sonraki adımda organik maddelerin çıkarılması için işlem yapılır. Su, filtreden geçtikçe içindeki organik ve kimyasal maddeler filtrede tutulur. Havalandırma sistemlerinde ise absorpdisyon sistemi ile çalışırlar. Havayı kirleten maddeler arındırılır. Bu arındırma işlemi sistemin kendisinde değil, boşluklarında yapılır. Zararlı gazlar sistemin boşluklarına hapsedilir. Böylece havadan arındırılan kirli maddeler karbonun içerisine değil, dışına tutunur.

Aktif karbon filtrelerin ömrü, kullanım alanlarına göre değişkenlik gösterir. Eğer su arıtımı yapılıyorsa yapılan işleme göre filtrenin ömrü de değişebilir. İşlem sırasında çok sayıda katı maddeler ayrıştırılmışsa, bu durum bir süre sonra filtrenin tıkanmasına yol açar. Bu durum da filtrenin kötü koku yaymasına neden olabilir. Böyle zamanlarda filtrenin ömrü sonlanır ve yerine yeni filtre getirilmelidir. Fakat bu durum filtrenin yüzey alanına göre de değişkenlik gösterebilir. Eğer yüzey alanı geniş ortalama altı ayda bir yenilenmesi tavsiye edilir. Eğer havalandırma sistemi söz konusu ise aktif karbon filtrelerinin ömrü 6 ay ile 1 yıl arasındadır. Filtrenin ömrü dolduğunda, absorpdisyon sistemi çalışmaz hale gelir.