Aktif Karbon Nelere İyi Gelir?

Aktif Karbon Nelere İyi Gelir?

Aktif Karbon Nelere İyi Gelir?

29/03/2023

Aktif karbon günümüzde birçok sektörde kullanılmaktadır. Kozmetik, hijyen ve kişisel bakım, sağlık ve temizlik sektörü gibi birçok alanda tercih edilen aktif karbon birçok farklı hammaddeden elde edilmektedir. Aktif karbon veya diğer adı ile aktif kömürün sağlığa, insanlığa birçok faydası bulunmaktadır. Uzun yıllardır birçok sektörde kullanılan aktif kömür yüksek ısı ve basınç ile birçok farklı şekle sokularak kullanılabilmektedir. Aktif kömür hazırlanma aşamasında yüksek ısıda pişirilerek aynı zamanda yüksek basınç uygulanarak hazırlanır. Bu sayede sık tercih edilme sebebi olan yüksek gözenekli yapısını alır, yüzey alanı artar. Peki, aktif karbon nelere iyi gelir? Aktif karbon birçok rahatsızlığa iyi gelmekte, birçok durumda kullanılmaktadır.

• Vücuttaki şişkinliği ve gazı azaltır. Aktif kömür kişiyi rahatlatır, şeker ve laktoz gibi bileşenleri gidererek vücudu sakinleştirir.

• Aktif kömür diğer adı ile aktif karbon kolesterolün düşürülmesine ve dengelenmesinde kullanılmaktadır. 

• Ağız ve diş sağlığının korunmasında kullanılan aktif kömür, diş minelerini korur. Dişlerin beyazlamasını sağlayan aktif kömür, ağızdaki pH dengesini korur ve diş minelerindeki asitli etkiyi azaltır. 

• Aktif karbon bunların yanı sıra saç dökülmesini azaltır. Saçlı deride kepek oluşumunu engeller.

• Aktif kömür cilt temizliği için de sık tercih edilmektedir. Oldukça kıymetli bir gözenek temizleyicidir. Cildin pH, sebum dengesini düzenler ve sağlıklı bir cilt oluşumuna yardımcı olur. Cildin aşırı yağlanmasını engeller, sivilcelerin önüne geçer, gözenekleri temizleyerek sıkılaştırır ve cildin canlı bir görünüm kazanmasını sağlar.

Aktif Karbon Nelerden Üretilir?

Aktif karbon nelere iyi gelir, sorusunu yanıtladıktan sonra aktif karbonun hammaddelerini bilmek gerekir. Aktif kömür, kömürün kendinden ve diğer hammaddelerden elde edilmektedir. Gözenekli yapı kazanması ve yüzey alanının arttırılması adına yüksek basınç ve yüksek sıcaklık aynı zamanda aktive edici ajanlar kullanılır. Hindistan cevizi kabuğu, kömür, odun gibi maddelerin işlenmesi ile elde edilen aktif kömür hazırlanma aşamalarında yüksek sıcaklıkta iyice pişirilir ve tamamen kurutulur aynı zamanda yüksek basınç uygulanır. Aktif karbon diğer adı ile aktif kömür üretiminde en sık tercih edilen hammaddeler şunlardır:

• Odun

• Kereste

• Hindistan Cevizi Kabuğu

• Botanik İçerikli Maddeler

• Yer Kömürü

• Linyit

• Kömürün Bütün Farklı Türler,

• Fosil Esaslı Maddeler.

Doktorunuza Danışın

Aktif karbon her ne kadar zararsız, sağlığa faydalı gözükse de uzman kişilere danışmadan kullanılmaması gerekir. Özellikle sağlık için tercih ediliyor ise profesyonel bir uzman desteği olmadan aktif karbon kullanılmamalıdır. Özellikle ciddi hastalık durumlarında aktif kömür diğer adı ile aktif karbon kullanılmamalıdır. Çünkü aktif karbon ilacın emilimini azaltır, etkisini hafifletir. Bu da hastalığın daha geç iyileşmesine sebep olur. Özellikle aktif kömür bağırsakları, cildi ve sinir sistemini etkileyen hastalıklara sahip olan bireyleri olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle aktif karbon diğer adı ile aktif kömür uzman bir danışmanın bilgisi dışında bilinçsizce kullanılmamalıdır.