Nem tutucularda Silika Jel Nasıl Kullanılır?

Nem tutucularda Silika Jel Nasıl Kullanılır?

Nem tutucularda Silika Jel Nasıl Kullanılır?

23/11/2022

Sağlık ve elektronik sektörleri başta olmak üzere günümüzde birçok endüstride yaygın olarak kullanılan silika jel, gündelik hayatta da yüksek nem tutucu özelliği sayesinde oldukça popüler hale gelmiştir. Özel yaşam alanlarında nem ve rutubetin yaratabileceği etkileri elimine etmek için kullanılan nem tutucularda silika jel kullanımı dolayısıyla oldukça tercih edilmeye başlamıştır.

 

Genellikle küçük beyaz veya şeffaf bir ambalaj içinde paketlenmiş olarak hayatımızın çoğu noktasında karşılaştığımız silika jel, geçmişten günümüze hayatımızda aslında farkında olduğumuzdan çok daha fazla yer etmiştir. Düzensiz çerçeve atomlarına sahip amorf bir silikon dioksit forumu olan silika, nanometre boşluklardan, oksijen ve silikon atomlarından oluşan üç boyutlu yapısı sayesinde oldukça yüksek emiciliğe sahip absorban bir madde olarak nem tutucularda kullanılmaktadır. Amaca uygun bir şekilde şekillendirilebilmesi sayesinde de birçok alanda kullanıma sahip bu madde, genellikle granüler formda sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Geri dönüşümü kolay ve tekrar kullanılabilir bir ürün olmasının yanı sıra silika jel ayrıca nemi emdikçe değişen rengi sayesinde belirteç görevi görmesi gibi sağladığı kolaylıklar sayesinde de nem tutucular için önemli bir element haline gelmiştir.

 

Nem tutucularda silika jel kullanımı ile özel yaşam alanlarında veya herhangi bir kapalı ortamda bulunan objeler nem ve küfe karşı korunarak kuru tutulmaktadır. Sevkiyat sektöründe veya gıda ve ticari amaçlı ürünlerin depolaması gibi birçok alanda da çeşitli farklı çeşitlerde kullanıma sahip silika jel, küçük paketlere yerleştirilerek ürün ambalaj ve kutularına konularak nemin oluşturabileceği tehlikeleri önler. Silika jel paketler, kendi ağırlıklarının %40’ına kadar nem emiş gücüne sahip olduğundan oldukça etkili kurutucular olmaları ile nem tutucu ürünlerde kullanılma ve ürünlerin uzun süre sağlıklı bir şekilde korunmasına hizmet etmektedir. Düşük maliyetiyle bütçe dostu olan bu nem tutucu paketler aynı zamanda çevre dostudur.

 

Nemin varlığı gıda ambalajlarında küf oluşumunu teşvik edebilir ve raf ömrünü kısaltabilirken; elektronik gibi çok hassas ürünler yoğuşma nedeniyle kolayca zarar görebilir. Dolayısıyla paketleme veya depolama da kurutma ajanı olarak kullanılan Silika Jel'in çeşitli birçok faydaları vardır. Desikatöre doldurulduğunda, endüstriyel basınçlı hava sistemlerinde kurutucu havayı kurutabilirken; soğurucu, sızdırmaz kaba girmeden önce hava girişindeki nemi giderecektir. Kütüphaneler ve müzeler gibi yerlerde bağıl nemi kontrol etmek için yaygın olarak koruyucu olarak kullanılabilirken Nem Tut gibi hem endüstriyel hem özel kullanım imkânı sağlayan ürünlerin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Kişisel belgelerin veya alet çantalarının içinden tutun da gıda sektöründeki yiyeceklerin paketlenmesine kadar uzanan geniş bir kullanım alanı olan silikajel paketleriçeşitli ihtiyaçlara cevap verebilecek farklı çeşitleriyle neme karşı kullanılan en uygun maliyetli ve popüler tercih haline gelmiştir.

 

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde büyüttüğü geniş ürün kataloğuna eklediği özel nem tutucu çeşitleri sayesinde; özel yaşam alanlarında dahi nem sorununu ortadan kaldırmak için müşterilerine hizmet sunmaktadır.