Aktif Karbon ile Aktif Kömür Aynı Şey Mi?

Aktif Karbon ile Aktif Kömür Aynı Şey Mi?

Aktif Karbon ile Aktif Kömür Aynı Şey Mi?

16/12/2022

Aktif kömür, günümüzde birçok sektörde kullanılan bir karbondur. Hindizsan cevizi kabuğu, kereste, mangal kömürü ve odun gibi çeşitli materyallerin işlemden geçirilmesi ile üretilmektedir. Bu maddeler işlem esnasında basınca ve yüksek ısıya maruz kalırlar ve bu sayede sık gözenekli bir yapıya sahip olur. Aktif karbon olarak da bildiğimiz aktif kömür tıp, kozmetik, temizlik ve gıda sektörlerinde tercih edilen ayrıca çok geniş bir alana yayılmış olan bir karbon çeşididir. Aktif karbon veya diğer adı ile aktif kömür yüksek emici güce sahip, bol gözenekli ve tutucu bir yapıya sahiptir.

Aktif Karbon / Aktif Kömür Nerelerde Kullanılır?

Aktif karbon günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır. Özellikle insan sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunan ve tıp alanında sık kullanılan aktif kömürün faydaları saymakla bitmez. İnsan sağlığı dışında hava sistemleri, kişisel bakım ürünleri ve kozmetik alanında da tercih edilen aktif kömürün insanlığa birden çok yararı bulunmaktadır.

• Hava Sistemleri: Aktif karbon, kuru hava mekanizmalarında ve sistemlerinde uzun yıllar güvenle kullanılabilmekte olup aynı zamanda arıtım özelliği ile koku giderici olarak da tercih edilmektedir. 

• Tıp: İnsan vücuduna sayısız yararı olan aktif kömürün saçlara ve kolesterole oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. Saçların sebum dengesini düzenlemekte aynı zamanda vücuttaki safra asidini düzenleyici rol oynamaktadır. Aktif kömür aynı zamanda vücuttaki asit emilimini en aza indirgeyerek kolesterolün düşürülmesini sağlamaktadır.

• Kişisel Bakım Ürünler: Gözenekli ve tutucu yapısı sayesinde oldukça yüksek hijyen sağlamaktadır. Aynı zamanda temizlik ve kişisel bakım ürünlerinde oldukça sık rol oynamaktadır.

• Kozmetik: Aktif kömür son yıllarda cilt üzerinde yapılan araştırmalar sayesinde kozmetik sektöründe oldukça önemli bir yere sahip olmuştur. Siyah noktaların giderilmesinde ve yüzün canlanmasında etkili olması ile kozmetik ürünlerinde sık kullanılan aktif kömür oldukça yararlı bir karbondur.

• Diş ve Ağız Sağlığı: Tutunduğu alanda kir ve bakteri bırakmayan aktif kömür özellikle dişleri beyazlatmakta, dişlerdeki lekeleri gidermekte aynı zamanda diş plaklarını temizleyerek ağız içi sağlığını korumaktadır.

Aktif Karbonun Faydaları

Aktif karbon günlük hayatta sayısız alanda karşımıza çıkan ve faydaları ile birçok sektörde rastlayabileceğiniz bir malzemedir. Bu kullanışlı ve faydalı ürünün birçok yararı bulunmakta olup, günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.

• Kolesterol sorunu yaşayan bireyler aktif kömür kullanarak kolesterollerini düzenleyerek dengede tutabilirler.

• Aktif karbon veya diğer adı ile aktif kömür tıp alanında zehirlenme durumlarında, zehirlenmenin türüne göre mide yıkama işlemlerinde kullanılabilir.

• Böbreklerin çalışma mekanizmasına destek olur ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

• Aktif karbon vücuttaki şişkinliği alır, gazı azaltır.

• Saç dökülmesine engel olur ve aynı zamanda kepek oluşumunu azaltır. Ağız ve diş sağlığına katkıda bulunur, dişleri beyazlatır, ağızdaki pH dengesini düzenler.

• Cildin canlı ve pürüzsüz bir görünüm kazanmasını sağlar, sivilceleri azaltır, gözenekleri temizler ve sıkılaştırır.