PSA Oksijen Nedir?

PSA Oksijen Nedir?

PSA Oksijen Nedir?

23/11/2022

Eğer firmanız oksijen tedariğini dışardan karşılıyorsa bu; uzun vadede büyük masraflar demektir. Peki bu duruma alternatif olarak kendi oksijeninizi üretmenize yardım eden oksijen jeneratörleri olduğunu biliyor muydunuz? Basınç salınımlı adsorpsiyon, yani PSA oksijen jeneratörleri, nitrojen gazını havadan uzaklaştırmak için adsorbanlar kullanarak belirli saflıkta oksijen üreten ekipmanlardır.

Bu işlem ek olarak tazyik vakum salınımlı adsorpsiyon (PVSA), vakum tazyik salınımlı adsorpsiyon (VPSA) ve vakum salınımlı adsorpsiyon (VSA) olarak da bilinir. Basınç altında adsorbanın (bileşik zeolit) adsorpsiyon miktarının nitrojen için oksijenden daha büyük olması gerçeğinden yararlanan bu jeneratörler, yüksek saflıkta oksijeni bereketli bir halde üretmek için tazyik altında adsorpsiyon kanalıyla havadaki nitrojeni giderir. Sıvı oksijenden daha düşük bir maliyetle durağan bir oksijen deposu sağlayabildiklerinden, büyük miktarlarda oksijen kullanan tesislerde benimsenmişlerdir.

PSA Oksijen Jeneratörleri Çalışma Prensibi

PSA Oksijen Jeneratörü, bir istisna dışında, tıpkı Azot PSA Jeneratörlerimiz gibi çalışır. Oksijen PSA kabındaki emici ortam zeolit adı verilen bir malzemedir ve azot PSA'nın malzemesi CMS (Karbon Moleküler Elek) olarak adlandırılır. Her iki durumda da emici kulelerden birine basınçlı hava verilir. Oksijen jeneratörlerinde havadaki nitrojen zeolit yüzeyinde emilir ve oksijen istenilen saflıkta kaptan boşaltılır. Zeolit emici malzeme nitrojen ile doyurulduktan sonra, diğer emme kabı yenilenirken başka bir emme kabına basınçlı hava verilir. Zeolit malzemesi, rejenerasyon işlemi sırasında basınç tekrar atmosfer basıncına bırakıldığında zeolitin yüzeyinde depolanan nitrojeni serbest bırakma özelliğine sahiptir. İşlem, bu benzersiz özellikten yararlanmak için çok hassas bir sırayla bir dizi valf aracılığıyla bir tanktan diğerine basınçlı hava gönderilmesinden oluşur. Bu işlem, birçok uygulamada sabit bir oksijen akışı sağlar.

Tıbbi gazlar söz konusu olduğunda, orada birçok farklı seçeneği olması dolayısıyla PSA oksijeni nedir ve nasıl kullanılabilir sorusunun cevabı ihtiyaca göre değişiklik gösterebilir. PSA oksijen, basınç salınımlı adsorpsiyon adı verilen bir işlemle oluşturulan tıbbi bir gazdır. Bu işlem, bir gaz akımından seçici olarak oksijeni emen ve geride nitrojen bırakan bir malzeme kullanır. Oksijenle zenginleştirilmiş gaz akımı daha sonra hastaya iletilir. PSA teknolojisi süreci (basınç salınımlı adsorpsiyon) çok temiz bir süreçtir. Tek "hammadde" havadır. Sürekli bir oksijen kaynağı sağlamak için PSA işlemi sürekli olarak tekrarlanır. PSA, O2 üretimi için uygun maliyetli bir süreçtir. Uygulamanız için en iyi endüstriyel oksijen fiyatını sağlar.

Sonuç olarak Oksijen (O2) soluduğumuz havada bulunan bir elementtir. Hayati besinlerin çoğu oksidasyon süreciyle parçalanır. İnsan vücudunda bu süreç sürekli olarak gerçekleşir, böylece diğer maddelerin molekülleri ile birleşen oksijen molekülleri oluşturulur. İnsan vücuduna sürekli oksijen verilir. Soluduğumuz hava yüzde 21 oksijen içerir. İnsan vücudunun dahili oksijen rezervuarı yoktur, bu nedenle sürekli yenilenir. Akciğerler havadaki oksijeni emer ve onu vücudun yakıt olarak kullandığı kan dolaşımına iletir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, nem alıcı desikantları saflaştırma ve ayrıştırma ürünleri olan molecular sieve ve PSA oksijen üretimi gibi çözümlerde ZEOCHEM (İsviçre – Amerika) firmasının güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.