Silika Jel Nedir?

Silika Jel Nedir?

Silika Jel Nedir?

25/05/2022

Gündelik hayatta ayakkabı kutularının, baloncuklu naylon poşetlerin ve daha birçok şeyin yanında karşılaşılan, küçük beyaz paketler bulunmaktadır. Bunlar, ürünlerinin nem seviyesini mükemmel tutarak eşyalarını korumak isteyen insanlardan tutun üreticiye kadar her tür kullanıcıya amacına uygun şekilde çözüm sunan silika jel paketleridir. Peki neme ve suya karşı koruma sağlayan bu silika jel ve çalışma prensibi nedir?

İçinde bulunan silikon dioksit moleküllerinin uyumlu kimyasal yapısı sayesinde ağırlıklarını yüzde 40’ına kadar nemi tutabilen silika jel, etkili absorpsiyon özelliklerinin yanı sıra oldukça uygun olan maliyeti sebebi ile de kişisel kullanım veya birçok endüstriyel sektöre kadar oldukça geniş bir alanda kullanıma sahiptirler. Lakin silika jelin kullanımı sadece bu paketlerle de sınırlı değildir. Sağladığı üstün ve kullanışlı özellikleri sayesinde haberimiz dahi olmayan birçok kullanıma sahiptir.

Teknik olarak silika jel, nemi emen ve geniş malzeme kategorisine sahip kurutuculardır. Volkanik külden gelen bentonit kil ve kalsiyum klorür gibi diğer kimyasal formüller de aynı şekilde suyu ıslanmaması gereken ürünlerden uzak tutmak amacı ile silika jel paketleriyle benzer yerlerde bulunur. Suya ve neme dayanıklı olmayan elektronik eşyalar, havadaki suya maruz kalarak bozulmaları ise örneklerden korunma gereken ve silika jelin kullanıldığı yerlerden sadece biridir. Bir diğer örnek olarak ise aynı şekilde gıda ambalajlarına da sızarak küf oluşumuna teşvik eden nem, gıdanın hem tadında hem fiziksel formunda da bozukluklara yol açabilir.

Silika jel ise, nemi alarak bu durumları önlemenin yanı sıra çok bulunduğu ortam çok kuru hale gelirse emmiş oldukları suyun seviyesi ideal seviyeye gelecek şekilde bir kısmını geri salarak çalışır. Temel olarak kumun ana bileşeni olan su ve silika karışımdan oluşan bu jelin bileşenleri yakından incelendiğinde moleküler ağlardan oluşan ve neredeyse süngerimsi bir yapıya sahip olan topaklardan oluşurlar. Bu moleküller arasında bulunan küçük boşluklar ise silika jelin suyu veya nemi bu kadar iyi tutmasını sağlayan şeydir. Nemli havadaki su, silika jelin katı kısımları üzerinde yoğunlaşırlar ve bu sırada damlacıklar şeklinde birikir. Bu damlacıkların yakınında bulunan jel molekülleri ise üzerinde büyüyen nem birikintileri ile temas kurmaya yetecek şekilde yavaş yavaş birikirler. Bu sürecin sonunda ise iki madde birleşir ve böylelikle su molekülleri birbirine ve silika jele sıkıca tutunurken; jelin içerisindeki boşlukları doldurur ve ortamdaki fazla nem silika jel tarafından hapsedilmiş olur.

Yapısı sayesinde birçok eşyanın muhafazası için ideal bir ürün olan silika jel, sahip olduğu faydalı özellikleri sayesinde kişisel gündelik hayat dahil birçok başka endüstriyel ve ticari ortamlarda da en yaygın ürün haline gelmiştir. Kişisel belgelerin veya alet çantalarının içinden tutun da gıda sektöründeki yiyeceklerin paketlenmesine kadar uzanan geniş bir kullanım alanı olan silika jel paketleriçeşitli ihtiyaçlara cevap verebilecek farklı çeşitleriyle neme karşı kullanılan en uygun maliyetli ve popüler tercih haline gelmiştir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde büyüttüğü geniş ürün kataloğuna eklediği çeşitli Silika jel paketleri sayesinde; özel yaşam alanlarında veya endüstriyel sektörde oluşabilecek nem sorununu ortadan kaldırmak için müşterilerine hizmet sunmaktadır.