Aktif Alümina hangi alanlarda uygulanabilir?

Aktif Alümina hangi alanlarda uygulanabilir?

Aktif Alümina hangi alanlarda uygulanabilir?

21/03/2022

Aktif alümina pek bilinmemesine karşın gündelik hayatlarında insanların ruhları dahi duymadan sıkça yararlanmakta olduğu bir maddedir. Lavaboların altında bulunan su filtrelerinde bile bulunabilen, kurutucu amaçlı kullanılan üstün yüzey özellikleri taşıyan zehirli madde moleküllerinin yüzeyine bağlanarak onların emilmesini engelleyen madde anlamına gelen, bir adsorbandır.

Mikroskobik düzeyde, farazi bir deyişle ‘tünelleşmiş’ çok gözenekli küreler biçiminde bir yapıya sahip olan aktif alümina, sahip olduğu bu yapı sayesinde insan hayatında önemli rollere sahip olan bir dizi farklı iş içinde oldukça kullanışlı hale gelmiştir. Örneğin, uçucu gazların güvenle taşınması gereken bir iş için, propan gibi, hayati bir öneme sahiptirler. Propan gibi tehlikeli gazların sızıntılar yaparak ekipman aşındırmamaları ve daha da tehlikeli durumlara mahal vermemeleri için önlem olarak kurutulmaları gerekir. Tam olarak bu noktada aktif alümina önemli farklar yaratan ve bütün işlemleri olabilecek en güvenli seviyeye getiren yapısıyla ön plana çıkmaktadır.

Aktif alüminanın yapısını daha iyi anlatmak ve emici özelliğe sahip olan diğer etken maddelere kıyasla farkını açıklamak için bir sünger üzerinden örnek verecek olursak; sünger bir suyu emerken o suyun molekülleri süngerin moleküllerine fiilen bağlanmaz. Bu sebepten ötürü su bir süre sonra buharlaşarak süngerden dışarı sızabilir. Öte yandan aktif alümina emmez, adsorbe eder, yani bir alümina küresi gözeneklerine bir kimyasalı çektiğinde, malzeme ile bağlanır ve oldukça yüksek bir sıcaklığa maruz kalmadıkça bağı kopmaz. Peki işlevselliği sayesinde günümüzün vazgeçilmezlerinden biri haline gelen aktif alümina başka hangi alanlarda kullanılır?

Aktif Alümina Kullanım Alanları

Bir diğer önemli özellik olarak oldukça kararlı bir yapıya sahip olan aktif alümina, bu sayede kendi kimyasını veya yapısını değiştirmeden diğer maddeler ile bağ kurabilmesi oldukça farklı alanlarda alüminayı güvenilir bir tercih sebebi haline de getirmiştir. Aktif alümina bu bağlamda, zehirli atıklar ile kirlenmiş alanların temizlenmesinde yağmur suyundan bile çok daha faydalı ve işlevsel bir rol oynamaktadır. Yağmur suyu, endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan çözünmüş metaller gibi kirletici maddeleri de toplayabilirken, arsenik gibi zararlı maddeleri de yıkayarak yeraltı sularına kadar karışmalarına sebebiyet verebilir. Oysa aktif alümina, sadece bu zehirli atıkları değil, aynı zamanda uzun süredir terk edilmiş lakin kullanıma açılmak istenen hedef bölgeleri temizlemek içinde mükemmel bir seçenektir.

Çevreyi temizlemenin en etkili yollarından biri olmanın yanı sıra aktif alümina, endüstriyel tesislerde de kurutucu amaçla da kullanılmaktadır. Havayı ve yüksek neme sahip diğer gazları kurutabilen mükemmel bir kurutucu olan aktif alümina bu sayede kompresörlerde; likit sıvılar içerisindeki nemin alınmasında ve kuru hava sistemlerinde uzun süre güvenle kullanılabilmektedir. Aynı zamanda hidrojen peroksit, doğalgaz ve benzin üretiminde dehidrasyon ve saflaştırma amacıyla da kullanılmaktadır.

Aktif alüminanın bir başka endüstriyel uygulamasına bakacak olursak, su arıtma tesislerinin yanı sıra; gündelik hayatta evlerde kullanılan su arıtma sistemleri ile dahi hayatlarımızda yerini almış durumdadır. İçme suyunun içinde bulunan flörürün yanı sıra kurşun, arsenik vb. diğer kirleticilerin arıtılması için en etkili adsorbanlardan biridir.

Aktif Alüminanın Diğer Kullanım Alanları

  • Hastanelerin kurutma sistemlerinde
  • Gıda fabrikalarının hava kurutma sistemlerinde
  • Yağların degredasyonu sonucu oluşan asidik ürünlerin uzaklaştırılmasında
  • Çeşitli gaz ve sıvıların içerisinden nem ve diğer safsızlıkların alınmasında

Sonuç olarak, oldukça yüksek ezilme direncine sahip olan aktif alümina, fazla gözenekliliğinin yanı sıra kimyasal ve fiziksel olarak sahip olduğu oldukça kararlı yapısı sayesinde günümüzün yüksek teknoloji toplumunda oldukça geniş kullanım alanına sahip olan en önemli maddelerden biri haline gelmiştir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde artırdığı ürün grupları ile birçok ihtiyacınıza cevap vermek için çalışmaktadır. Bu ürün gruplarına dahil olan, aktif alüminanın yumuşak bir küresi olan BASF F-200 ile oldukça çeşitli sıvıları ve gazları olabilecek en mükemmel ve güvenilir şekilde kurutmanıza olanak sağlarken, oldukça geniş ürün yelpazesi ile müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.