Silika Jel Ne İçin Kullanılır?

Silika Jel Ne İçin Kullanılır?

Silika Jel Ne İçin Kullanılır?

08/07/2022

Silika jel, nemin belirli gıda ve ticari ürünlere zarar vermesini önlemek adına üreticiler tarafından yaygın olarak kullanılan bir kurutucu veya kurutma maddesidir. Lakin her ne kadar endüstriyel sektörün en popüler ürünlerinden biri de olsa silika jelin gündelik hayat dahil birçok kullanım amacı vardır.

Yeni bir ürün aldığınızda çoğunlukla ambalajın içinde bulunan bir pakette karşılaştığımız silika jel paketleri, nemi emmek ve eşyaları kuru tutarak aşırı nemin sebep olabileceği olası zararlara karşı korumak için kullanılan bu maddenin en tanındık çeşitlerinden biridir. Endüstriyel sektörde üreticilerin ürünlerini sağlam ve nemsiz tutmak için kullandığı bu jel, uygun maliyet ve çeşitliliği sayesinde birçok alanda olduğu gibi gündelik hayatta da oldukça yaygın bir kullanıma ulaşmıştır. Günümüz temizlik uzmanları çoğu silika jelin kullanımını tavsiye ederken; nemi emen yapısı sayesinde evin her yerinde kullanışlı bir ürün olduğunu belirtmektedirler. Örneğin, kullanım amacına göre değişebilen birçok forma sahip olan bu ürünün paketleri; pis kokulu spor çantaları, iç çamaşırı çekmeceleri ve hatta ıslak bir mayo varken bavula eklenerek nemi emecek ve kokuları uzak tutmak için kullanılırken; neme dair hayal edilebilecek daha birçok sorunun çözümü olabilmektedir.

Öte yandan evlerde veya yaşam alanlarında nem konusunda endişelenen bölgelerde rahatlıkla kullanılabilen silika jel sanılanın aksine aslında toksik bir madde değildir. Bununla birlikte silika jel potansiyel olarak diğer kötü kimyasallara ait kalıntılara sahip olabileceğinden ötürü özel yaşam alanlarındaki kullanımlarında çocuk veya hayvanlardan uzak tutulmaları konusunda dikkat edilmelidir.

Endüstriyel alanlarda da oldukça yaygın bir kullanıma sahip olan silika jel, sahip olduğu etkili absorpsiyon özellikleri ve uygun maliyeti ile gıda paketleme endüstrisi başta olmak üzere dünya üzerindeki birçok üretici adına popüler bir tercih haline gelmiştir. Boncuk formunda sentetik amorf, gözenekli yüksek kapasiteli silika jeller, endüstriyel alanlarda sıkıştırılmış havanın, azot, oksijen, karbon dioksit, sıvılaştırılmış gazlar ve doğal gaz gibi teknik gazların kurutulması için de kullanılmaktadır. Geniş adsorpsiyon alanlarında diğer adsorbentleri ve katalizörleri neme karşı korumak adına elektrik ve paketleme endüstrisi için ideal olan bu jel; bu sebeple enerji santralleri ve laboratuvarlarda oldukça yaygın bir kullanıma sahiptir. Ayrıca basınçlı havayı, azot, oksijen ve karbon dioksit gibi teknik gazları kurutmak gibi amaçlar doğrultusunda elektrik transformatörü hava nem gidericileri, kurutma tesisleri, desikatörlerde veya depolama ve taşıma tankları gibi daha birçok farklı yerde kullanılabilmektedir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, her türlü sıvı veya gazın saflaştırılması ve nem alıcı ürünler üzerine yıllar içerisinde büyüttüğü geniş ürün kataloğunda moleküler sieve ve aktif alümina ürünlerinin yanı sıra çeşitli silika jel ürünlerini ayrıca özel yaşam alanlarında veya endüstriyel sektörde oluşabilecek nem sorununu ortadan kaldırabilmeleri adına müşterilerine sunmaktadır.