Aktif Karbon Suyu Nasıl Temizler?

Aktif Karbon Suyu Nasıl Temizler?

Aktif Karbon Suyu Nasıl Temizler?

07/03/2023

Aktif karbon en yaygın kullanımı, suyun içerisinde bulunan organik madde, renk, koku, tat, klor giderilmesi için kullanılmaktadır. Fakat burada sözü edilen sadece fiziksel bir süzme işlemi değildir. Aktif karbon sistemi, fiziko-kimyasal arıtma yapan sistemlerdir. Suyun arıtılması sırasında ise adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü bir yapıya sahiptir. Ancak çok geniş yüzey alanına yani 1000-1500 m2/gr sahip bir malzemedir. Bir çay kaşığı aktif karbon bir futbol sahası büyüklüğünde bir alana sahip olduğunu söyleyebiliriz. Aktif karbon organik kirliliğin mevcut olduğu sularda ve klor giderme amacı ile çokça kullanılmaktadır.

Aktif karbon bazı kaynaklardan elde edilir ve bu kaynaklar içerisinde odun, bambu, talaş, söğüt turbası gibi örnekleri bulunur. Aktif karbon suyu nasıl temizler? Suyun temizlenmesi yani arıtılması sırasında adsorpsiyon adı verilen, moleküllerin çekilmesiyle gerçekleştirilen bir mekanizma sayesinde zararlı maddelerden arındırılır. Böylece kaliteli bir su tüketimi yapılabilir. Kömür olarak anılan aktif karbon uygun maliyetli olması ile tercih edilen bir filtreleme ortamıdır. Hem hava için hem de su için uygulanabiliyor. Aktif karbon adsorbe eder yani kimyasal emilim süreci genel olarak suyu emen bir süngere benzetilebilmektedir. Su yüzey alanıyla sınırlı kalmadan süngere tamamen entegre olur ve gözenekli bir malzeme olduğu için de geniş bir yüzey alanına sahip olması ile karbon partiküllerinin yüzey alanına yapışır.

Aktif Karbon Çeşitleri Nelerdir?

Aktif karbon, günümüzde oldukça fazla alanda aktif olarak kullanılan ve ayrıca negatif iyonlara sahip olması ile insan sağlığına katkıda bulunur. Pek çok farklı alanlarda çeşitli işlevlerde bulunarak insanların işine yaradığını söylemek mümkündür. Bu sebeple çokça yaygın kullanıma sahiptir. Farklı çeşitleri mevcut olan bu malzeme, yapısal olarak da farklılık gösterebilmektedir. Toz, granül ve silindirik gibi değişik tiplerde üretimleri mevcuttur. Aktif karbon, siyah renkli organik bir maddedir. Hazırlanma sürecinde ortalama olarak 2 bine kadar ısıtılır. Böylece su içerisinde yer alan ve koku ile renk yapan bileşikleri yakalamasına yardımcı olur. Isıtılarak üretilen bu malzeme yüksek basınç uygulanarak gözenekli bir hal alır. Aktif karbon çeşitlerinde çoğunlukla tercih edilenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

• Kömür bazlı aktif karbon

• Odun bazlı aktif karbon

• Hindistan cevizi kabuğu aktif karbon.

Aktif Karbonun Faydaları Nelerdir?

Aktif karbon pek çok faydası bulunduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak şunlardır:

• Sudaki şeker, laktoz gibi bileşenleri giderir ve böylece vücuttaki gazı, şişkinliği azaltır.

• Kolesterol sorunu yaşayanlar için sıklıkla tercih edilmektedir.

• Aşırı dozda ilaç alındığında etkili çözümler üretilir. Zehirlenmenin türüne göre uygulama dozu da değişiklik gösterir.

• Böbrek fonksiyonlarına yardımcı olur.

• Ağız ve diş sağlığını korur. Özelliklede dişlerin beyazlatılmasında.

• Saç dökülmesine ve kepek sorununa etkilidir. Şampuan içerisine eklemek yeterli olacaktır.

• Ciltlerdeki gözeneklerin temizlenmesinde oldukça etkilidir.