Ağız Sağlığı İçin Aktif Karbon Kullanımı Faydalı Mı?

Ağız Sağlığı İçin Aktif Karbon Kullanımı Faydalı Mı?

Ağız Sağlığı İçin Aktif Karbon Kullanımı Faydalı Mı?

28/11/2022

Aktif karbon, organik maddelerin termal ayrışması ile üretilir. Odun, kömür, linyit, koza, Hindistan cevizi kabuğu gibi çeşitli organik malzemeler kullanılarak elde edilir. Yüksek yüzey alanına sahip olması tıbbî uygulamalarda da kullanılmasına izin vermiştir. Bu alanlardan biri de ağız sağlığıdır. 

Ağız sağlığı hem genel sağlığı hem de yaşam kalitesini etkilemektedir. O sebeple son derece önemlidir. Çünkü ağızda bulunan bakteriler pek çok hastalığa neden olabilir:

• Kalp hastalıkları

• Diyabet

• Solunum yolu enfeksiyonları.

Diş çürükleri, diş kaybı ve diğer ağız sorunları yeme ve konuşma fonksiyonlarını da olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca iyi bir ağız sağlığının anlamı, güzel bir gülümsemedir. Rahat konuşan birinin kendine olan güveni de artar. Daha rahat sosyalleşir. O sebeple ağız diş sağlığı önemli bir konudur. Bu sağlığı sağlamak için de çeşitli yöntemlere başvuruluyor. Onlardan biri de ağız sağlığı için aktif karbon kullanımı. Bu konuda git gide artan bir payda vardır. Çünkü aktif karbonun ağız sağlığı için birçok faydası görülür. Bu faydalardan bazıları şöyledir:

• Dişteki lekeleri giderir. Eğer dişinizde plak veya renklenme varsa aktif karbon ile fırçalayarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

• Ağız kokusu kimsenin sevmediği ve bir an önce kurtulmak istediği bir sorundur. Aktif karbon ağızda oluşan kötü kokulara sebep olan bakterileri yok edebilir. 

• Diş eti hastalıklarını önler. Hatta önlemede etkili bir yöntemdir. Ağızda var olan bakterilerin yok olması zaten diş etlerinin sağlıklı kalması anlamına gelir.

Ağız Sağlığı İçin Aktif Karbon Kullanımı Riski Var Mı?

Ağız sağlığı için aktif karbon kullanımı faydalıdır. Ama dişleri çok sert ve sık fırçalamaya çalışmak dişte aşınmaya sebep olabilir. Aşırı kullanıma dikkat etmek gerekir. Çünkü dişleri çok sert fırçalamak bir süre sonra diş minesine zarar verebilir. Dişlerde hassasiyete yol açabilir.

Tıbbî ilaç kullanımı sırasında uzman hekim tavsiyesi ile kullanmak gerekir. Çünkü ilaçların emilimini azaltıcı etkisi olabilir.

Ağız Sağlığı İçin Aktif Karbon Kullanımı Nasıl Olur?

Ağız sağlığı için aktif karbon kullanımı hem toz olarak hem de macun olarak satılmaktadır. Her ürün de olduğu gibi bunda da sağlık için doğru kullanımın önemi vardır. Doğru bir kullanım nasıl olur?

• İlk olarak karbon tozunu ayarlayın. Tozu yoksa diş macunu da vardır.

• Diş fırçasını alıp üzerine karbon tozu dökün. 

• Normal fırçalama yöntemini kullanarak sadece fırça üzerinde aktif karbon tozu ile fırçalayın.

• Fırçalama bitince suyla güzelce ağzınızı çalkalayın.

Ağız sağlığı açasından haftada 1 veya 2 kere kullanmak yeterlidir. Ayrıca ağız kokusu yaşayan kişiler gargara da yapabilir. Birkaç dakika yapmak yeterlidir. Hemen ağzı durulamak gerekir.

Ağız sağlığı için aktif karbon kullanımı ekonomik açıdan tasarruf sağlayıcı olabilir. Çünkü diş ve ağız sorunlarını çözmek ciddi bir maliyet gerektirir. Bakterileri önleyen aktif karbon, diş sağlığına önemli bir katkı sunar.