Sağlığımız İçin Aktif Karbon

Sağlığımız İçin Aktif Karbon

Sağlığımız İçin Aktif Karbon

10/01/2023

Sağlığımız için aktif karbon kullanımı son yıllarda araştırmalar doğrultusunda önemini kanıtlamıştır. Vücutta birçok sisteme olumlu etkisi bulunan aktif karbon veya bir diğer adı ile aktif kömür; böbrekler, ağız ve dişler, saçlı deri, sindirim sistemi ve cilt sağlığı için oldukça değerlidir. Kolesterolün düşürülmesinde ve dengelenmesinde, böbreklerdeki emilimin kolaylaştırılmasında, vücuttaki toksinlerin kolayca atılmasında, safra asidinin düzenlenmesinde, üre ve keratin gibi değerlerin normal sınırlarda seyretmesinde tercih edilmektedir. Aktif karbonun insan sağlığına en önemli etkisi, toksik etkilerin giderilmesini sağlamaktadır. Aktif kömür veya diğer adı ile aktif karbon en az yan etki gösteren karbonsınıfıdır. İlginç olarak, alkolün zararlı etkilerini giderir ve kana karışmasını belli oranda geciktirir. Alkolün toksik etkisini gidererek vücuda alkolün normalden daha az ve hafif etki etmesini sağlamaktadır.

Sağlığımız için aktif karbon kullanabiliriz ancak dozunu ve ölçüsünü bilmek gerekir. Örneğin dişler ve saçlar için kullanımdan örnek verelim; aktif kömür yani diğer adı ile aktif karbon dişlerin beyazlatılmasını sağlar ancak iyi arındırılmadığında ya da sık kullanıldığında diş etlerini zayıflattığı söylenmektedir, saçlar için ise yine aynı şekilde doğru kullanılmadığında ve iyi arındırılmadığında saç dökülmesine sebep olabilir. Aktif kömür veya aktif karbon kullanıldığı yüzeyde iyi temizlenmelidir. Gözenekli ve tutucu yapısı ile kullanıldığı yüzeye iyi tutunmakta olup yüzeydeki tüm mikrop ve toksinleri hızla yok etmektedir.

Sağlık Alanında Aktif Karbonun Kullanım Alanları

Sağlığımız için aktif karbon kullanabiliriz, aktif karbon yararlı etkileri sayesinde sağlık alanında sık tercih edilmektedir. Özellikle üç farklı türü sayesinde birçok farklı alanda tercih edilebilen aktif karbon kullanım kolaylığı ile de sık tercih edilmektedir.

• Saçlı deri sağlığında kullanılmakta, kepek yapılarını engellemektedir. Saçın sebumdengesini düzenlemektedir.

• Dişlerdeki lekeleri, bakterileri ve plakları temizlemektedir.

• Vücuttaki gaz ve şişkinliği alır.

• Alkolün toksik etkisini azaltır ve hafifletir, kana geç karışmasını sağlar.

• Zehirlenmelerde kullanılır, mide yıkanmasında zehirlenmenin türüne göre tercih edilebilir.

Aktif Karbonun Yararları

Sağlık, kozmetik ve temizlik gibi birçok sektörde tercih edilen aktif karbonun günümüzde yapılan araştırmalar sonucunda birçok faydası olduğu kanıtlanmıştır. Özellikle evlerde kullanılan aktif karbon yaşam alanlarını zararlı bakterilerden arındırmada bir numaralı tercihtir. Aktif karbon aynı zamanda filtre görevi görür ve ortamda temiz hava sirkülasyonusağlar. Aktif karbon tıp alanında, kozmetik alanında, kişisel bakım ve hijyen alanında, hava sistemlerinde ve gıda ürünlerinin saflaştırılmasında kullanılmaktadır. Aktif karbon günümüzde kuşkusuz birçok alanda kullanılmakta ve birçok kişi tarafından özellikle tercih edilmekte olup, karbon çeşitleri arasında bir numaralı tercihtir. Sağlığımız için aktif karbonkullanabiliriz ancak kullanırken dozuna ve ölçüsüne dikkat ederek doğru kullanmak gerekir.

• Su arıtımında aktif karbon kullanılır.

• Temizlik ürünlerinde aktif karbon sık kullanılmaktadır.

• Zehirlenmelerin tedavisinde de tercih edilmektedir.

• Hava temizleme sistemlerinde ve gaz maskelerinde filtre görevi görür.

• Gıda ürünlerinin saflaştırılmasında kullanılır, kötü kokuların giderilmesini sağlar.