Nem Tutucu Ürünler Nelerdir? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Nem Tutucu Ürünler Nelerdir? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

Nem Tutucu Ürünler Nelerdir? Kullanım Alanları ve Faydaları Nelerdir?

21/03/2022

Okulda öğrendiğimiz ‘su döngüsü’ şemasını birçoğumuz bilir ve hatırlarız. Lakin genellikle fark edilmeyen asıl gerçek ise suyun her daim nefes aldığımız havada, kapalı alanlarda dahi, bulunmasıdır. Havada bulunan su buharının bir ölçüsü olan “nem” ise sağlığınıza düşündüğünüzden çok daha fazla zarar verebilir. Peki nemi ve zararlı etkilerini gidermek veya en aza indirgemek için kullanılan nem tutucu ürünler ve faydaları nelerdir?

En basit ifadeyle çevrenizdeki havayı çeken bir nem tutucu ürün, nemi alıp sonrasında havayı tekrar bulunduğu ortama verir. Kontrol altında tutulması gereken nemin oluşturabileceği birçok sorun olmakla beraber, izlenmesi ve kontrol altında tutulmasını gerektiren en önemli sebepler; ortamı daha sıcak hissettirmesi, bakteri ve küf oluşumuna sebep olması ve ortamda bulunan eşyalara zarar vermesi gibi hayatı etkileyerek ve kaliteyi düşürmeleridir. 

Nem, astımı veya alerjisi olan insanların da en büyük düşmanlarından biridir. Özellikle tozlar hayatta kalmak ve üremek için bir ortamda bağıl neme ihtiyaç duyarlarken, ortamdaki nemin kontrol altına alınması olası alerjik semptomları hafifletirken; nefes almayı da kolaylaştıracaktır. Nemli ortamlarda hava ağırlaşır ve genellikle nefes almak daha zor hale gelir. Bu sebepten ötürü yüksek nemli ortamlar astım hastaları içinde bulunması zor ve zararlı olabilir. O yüzden bir astım hastasının yaşadığı ortamda nem tutucu bulundurmak kişinin akciğerlerinden daha kolay nefes alıp vermesine yardımcı olabilir.

Aynı zamanda küf ve tozun ortamdan uzak kalmasını sağlayan nem tutucular, böylelikle ortamın olası böcek istilalarını da önlemiş olurlar. Bütün bu yararların yanı sıra, özellikle nemli iklimler için nemi tutmak ortamı serinleterek olası klima kullanımını azaltarak tasarrufa dahi yardımcı olabilir. Yaşam alanları başta olmak üzere, insanların bulunduğu ortamda nem tutucular ile nemin kontrol altına alınması her anlamda kişiye daha sağlıklı bir yaşam alanı yaratarak; hayat kalitesini de artırır.

Öte yandan nem tutucular, endüstriyel sektörde de oldukça önemli rol oynamaktadırlar. Özellikle depolama ve sevkiyat durumlarında değişen hava koşulları sebebiyle oluşabilecek rutubet ve rutubetin getirdiği problemleri önlemek için çeşitli nem tutucu seçenekleri tercih edilmeye başlamıştır. Elektronik cihazların en büyük düşmanlarından da biri olan nem, uzun bir süre boyunca bir metal ile temas halinde kaldığı zaman pas oluşumuna sebep olur. Bu durumda ortamda bulunan bütün elektronik cihazlarda risk altında demektir.

Bir başka problem olarak nem, kötü kokuyu da beraberinde getirir. Ortamda oluşan kötü koku, nemden kaynaklı oluşan küfe delalet edebilir. Aynı zamanda bu kokular, rahatsız edici oldukları kadar, alerji tetikleyici de olabilirler. Bütün bunlar göz önüne alındığında bir ortamda nem tutucu bulundurmak, sağlık ve hijyen başta olmak üzere, eşyaların ve ortamın korunmasına kadar daha birçok sebepten ötürü oldukça önem kazanmıştır.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, yıllar içerisinde büyüttüğü geniş ürün kataloğuna eklediği özel nem tutucu çeşitleri sayesinde; özel yaşam alanlarında dahi nem sorununu ortadan kaldırmak için müşterilerine hizmet sunmaktadır.