Aktif Karbon Detoksu Ne Demek?

Aktif Karbon Detoksu Ne Demek?

Aktif Karbon Detoksu Ne Demek?

05/12/2022

Detoks, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlayan bir arınmadır. Zayıflamaya yönelik kullanılır. Son dönemlerde sıkça uygulanan bu programın zayıflama programı olmadığı gözden kaçmamalıdır. Sağlıklı bir beslenme programı uygularken yapılan detoks uygulaması ile metabolizmanın hızlı çalışması sağlanır. Bu, kilo vermeyi sağladığı gibi vücudun daha zinde olmasına katkı sunar.

Peki, vücudumuzda toksinler nasıl birikir? Aslında vücudumuz her gün çevremizden gelen toksinlerle karşı karşıyadır. Ve günde iki sefer günün erken saatleriyle gecenin erken vakitleri vücudun kendisini temizleme zamanıdır. Zaten akciğerin görevi havadan gelen yabancı maddeleri yakalamak ve vücuttan uzaklaştırmaktır. Diğer organlarımız da yakaladığı toksin maddeleri dışarı atar. Ama günümüz şartlarında çok fazla sağlıksız ortama maruz kalındığı için vücut yaş ilerlediğinde de metabolik atıkları temizlemede yavaşlamaya başlayabilir. Her gün çevreden gelen toksinlerle savaşır. Bu toksinler nelerdir?

• Hava kirliliği

• Sigara dumanı

• Sağlıksız beslenme

• Kimyasal maddeler

• İlaçlar

• Stresli yaşam koşulları

İşte bu faktörlerden arınmak için zaman zaman detoks yapılır. Bu konuda da farklı yöntemler geliştirilmiştir. Son yıllarda Batı’da adına sıkça rastladığımız aktif karbon detoksu dikkat çekici yöntemlerden biridir.

Aktif Karbon Detoksu Yaparken Nelere Dikkat Etmeli?

Detoks, vücudun kendi arınma sistemine yardımcı olmak amacıyla kullanılır. Aktif karbon detoksu da aktif karbonun çeşitli formlarını kullanarak vücuttaki toksinlerin ve diğer zararlı maddelerin emilerek ortadan kaldırılmasını sağlayan bir yöntemdir.

Aktif karbon detoksu da çeşitli şekillerde yapılır:

• Aktif karbon takviyesi alarak yapılır. Diğer besin takviyeleri gibi alınır. Aktif karbonun çeşitli formları vardır. Genellikle toz veya kapsül formunda satılır. Bu takviyeler, vücuttaki toksinleri emer ve dışkı yoluyla atılmasına yardım eder. Aktif karbonun yapısı zaten havadaki veya sıvıdaki kirleticileri absorbe ederek ortamdan uzaklaştırmaya dayalıdır. Bu sebeple vücutta da bunu kolaylıkla gerçekleştirir.

• Aktif karbonlu su, vücudun toksinlerden arınmasına yardım edebilir. Aktif karbon filtreleri kullanarak su arındırılır. Bu arınan su içildiğinde vücuttaki toksin yükü de azaltılabilir. 

• Aktif karbonlu yiyecekler tüketilebilir. Aktif karbonlu ekmek, hamburger ekmeği, smoothie veya meyve suları, kokteyller alınabilir.

Aktif karbon, bazı ilaçları veya besin takviyelerini emebilir. Aşırı kullanıldığında vitamin yetmezliğine sebep olabilir. Nasıl ki her şeyin fazlası zararlı aktif karbonun aşırı tüketimi de zararlıdır. Bu detoks kısa süreli uygulanır. Uzun süreli uygulamada yan etkiler olabilir. Ayrıca iyi bir tutucudur. Bu sebeple vücuttaki su oranını dengelemek gerekir. Bol su tüketilmelidir. Eğer ilaç kullanıyorsanız bu dektoksu yapmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Özellikle diyabet, böbrek ve yüksek tansiyon hastalarının ve hamilelerin bu tarz yöntemlerden uzak durmaları önerilir.

Aktif Karbon Detoksu Kimler Yapabilir?

Yaşam tarzı ve bireysel olarak toksin maddelerden arınmak isteyen kişiler detoksuygulayabilirler. Özellikle halsizlik çekenler, yorgunluk, baş ağrısı, depresyon hali olanlar, sık soğuk algınlığı yaşayanlar detoks yapabilir. Çünkü detoks sonrası kişi kendisini daha zinde hisseder. Bu sebeple aktif karbon detoksu ihtiyaç hisseden kişilerce uygulanabilir. Ama bir doktor rehberliğinde olması tavsiye edilir.