Aktif Kil Nerede Kullanılır?

Aktif Kil Nerede Kullanılır?

Aktif Kil Nerede Kullanılır?

15/06/2022

Genellikle bentonit orijinli aktif kil, adsorplama kabiliyetini geliştirmek için asitle beraber işlemden geçirilen bir maddedir. Çeşitli kullanım alanları olan aktif kil, geçirdiği işlemler sayesinde kazandığı yüksek emici özelliği ve yeniden kullanılabilir bir madde olması ile de günümüzde birçok sektörde tercih edilmektedir.

Tabii tutulduğu işlemler sonrasında adsorpsiyon özellikleri önemli derecede artan aktif kil, kullanıldığı gibi yeniden etkinleştirilebilmektedir. Bu sayede sürekli değiştirilmek zorunda kalmadan yeniden kullanılabilen bu madde; adsorban malzeme üretmek için kurutularak doğal yollar ile oluşan gözenekli bir mineraldir. Normal sıcaklık ve bağıl nem aralıklarında iyi bir adsorpsiyon kapasitesine sahip olmasının yanı sıra doygun hale geldikçe yapısını koruyan aktif kil; böylelikle ısıtılarak yeniden kullanım için kolayca hazır hale getirilebilir ve silika jel veya moleküler elekler gibi kimyasal olarak sentezlenmiş adsorbanlardan daha ekonomiktir. Kimyasal olarak inert bir madde olan aktif kil aynı zamanda toksik olmayan doğal bir madde olduğu için kullanım ve atık olarak da oldukça güven vericidir.

Aktif kil bir yüzeye yayıldığında, yüzeyde bulunan yağları ve diğer malzemeleri kolayca emer. Bu özelliği dolayısıyla bu ürün ayrıca yağın sıklıkla kullanıldığı otomobil dükkanlarında ve benzeri onarım tesislerinde yağın malzemeden güvenle çıkarılması için de kullanmaktadır. Aynı zamanda yağ sızıntılarının ve diğer olayların çevresel temizliğinde ve yağların birikebileceği diğer ortamlarda, örneğin yağ ve gresin birikebileceği mezbahalarda dakullanılmaktadır. Öte yandan, pigmentleri ağartabilme özelliği sayesinde sektörde "ağartıcı kil" olarak da bilinmektedir. Ağartma kili, örneğin kâğıt işlemede görüldüğü gibi, çeşitli endüstrilerde malzemelerin işlenmesinde pigmentleri çıkarmak için kullanılır. Ayrıca safsızlıkları ve pigmentleri çekerek ve temiz yağı geride bırakarak yağları arındırmak ve rafine etmek için de kullanılabilir.

Adsorbe ettiği maddeleri serbest bırakmak için ısıtılarak yeniden etkinleştirilebilen aktif kil bu sayede piyasada bulunan çoğu adsorban maddeye nazaran mali açıdan kullanıcılarına oldukça büyük avantaj sağlar. Lakin işleme göre bazen toksik veya tehlikeli malzemelerle birlikte de kullanılabildiği üzere; bu tarz durumlarda aktifleştirilme işleminin tecrübeli biri tarafından yapıldığına emin olunmalıdır. Öte yandan oldukça çevre dostu bir atık olan bu madde, kil tarafından toplanan malzeme türlerini barındıracak şekilde tasarlanmış atık kaplarına konularak oldukça güvenli bir şekilde atılabilir. Ayrıca kullanılmadığı zaman ise aşırı neme ve sıcaklığa maruz kalarak sıvı hale dönüşüp dağılma ihtimaline karşı; serin ve kuru bir yerde bir sonraki ihtiyaca kadar güvenle muhafaza edilebilir.

DamlaNem ise, 1993 yılından bu yana ağırlıklı olarak nem alıcı ürünlerle depolama ve sevkiyat güvenliğinde faaliyet göstermekte olup, aktif karbon ürünleri konusunda CARBOTECH (Almanya) firmasının çok çeşitli ve yaygın uygulama alanları olan aktif karbonun güvenilir Türkiye temsilciliğini yapmaktadır. Yıllar içerisinde ürün gruplarını artırarak müşterileri için kaliteli, güvenilir ve süreklilik sağlayan ürünleri bünyelerine katmaya devam ederek deneyimli mühendis kadrosu ile aktif kil ve kullanımında müşterilerine olabilecek en uygun ve kaliteli çözüm ortaklığını sunmaktadırlar.