Aktif Karbon Seçme Rehberi

Aktif Karbon Seçme Rehberi

Aktif Karbon Seçme Rehberi

15/03/2023

Aktif karbon kömürümsü bir gönüme sahiptir. Odun, kömür, hindistancevizi gibi maddelerin çeşitli işlemleri ile aktivite edilmesi sonucunda elde edilir. Özellikle endüstriyel sektörlerde çevre kirliliğinden korunmak ve suyun atıklardan arınmasını sağlamak amacı ile en fazla tercih edilen madde olduğunu söylemek mümkündür. Sonucunun olumlu olması ile insan sağlığını korumakta önemli bir rol üstlenir. Çok geniş iç yüzey alana sahip olması ile gramından 1000 ile 1500 metre kare yüzey elde edilen bir bileşendir. Hem hava için hem de su için aktif karbon kullanımı mümkündür. Hangi alanda kullanılacağına göre profesyonel kişiler sizler için doğru tercihler yapmanızda yardımcı olacaktır. Aktif karbon seçiminde por genişliği, toplam yüzey alanı, sertlik ve aşınma sayıları, parçacık büyüklüğü, karbon tozu gibi faktörler etkili olabilmektedir. Aktif karbon seçme rehberi ile ihtiyaçlara yönelik en doğru tercihler sunulacaktır.

Aktif Karbon Özellikleri Nelerdir?

Aktif karbon en çok uygulama alanı suyun içinde mevcut organik madde, renk, koku, tat, klor giderilmesi için kullanımı vardır. Fakat fiziksel süzme işlemi yoktur. Bu sistemler fizikokimyasal arıtma yapar. Suyun arıtılması esnasında ise adsorpsiyon mekanizması işlemektedir. Aktif karbon kömürümsü yapıdadır ancak yüzey alanı 1000-1500 m2 olan bir malzemedir. Organik kirliliğin bulunduğu sularda yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı şekilde klor giderme amacı içinde kullanımı vardır. Burada aktif karbon ile ilgili dikkat edilmesi gereken bir nokta olarak bakteri üretmesi için uygun bir ortam oluşturmasıdır. Çünkü aktif karbon organik maddeyi tutar. Eğer ki suda bakteri var ise bu bakteri organik maddeyi besin olarak kullanır ve üreyebilir. Böyle bir durumda bakteri kaçağı oluşumu mümkün olacaktır. Bu nedenle aktif karbon önceden ve sonradan olmak üzere suyun dezenfekte edilmesi önemli bir ayrıntıdır.

Neden Aktif Karbon Kullanılmalıdır?

Aktif karbonun ya da karbon filtrenin önemi gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Yaşamış olduğumuz dünyada çevre kirliliği insan sağlığı açısından oldukça önemli bir konudur. Temiz bir hava, temiz bir su tüketimi ihtiyacı her geçen gün dahada artmaya devam ediyor. Hava temizliği noktasında önemli olan bu filtreler sayesinde çok minik yapıda olsalar dahi zararlı partikülleri hapsedebilmektedir. Aktif karbon filtre olmadığı takdirde sağlığa zararlı pek çok madde, fabrika atıklarıyla ya da bireysel kullanım sonucunda havaya yayılır. Bu ise insanlar için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Karbon filtreler suyu ekonomik ve sağlıklı bir kullanım sunmak için oldukça avantajlıdır. Bu aktif karbon ile su kirliliğini önlemek büyük bir yarar sağlıyor. Aktif karbon filtre çeşitleri hem hava için hem de su için kullanılarak kirlerden arındırır. Ayrıca kötü kokuyu da ortadan kaldırır. Doğanın korunmasında ve hijyenik yaşamlar için aktif karbon filtreler yaşam koşullarının daha sağlıklı olmasına yardımcı olur.